Veel providers bieden u de mogelijkheid om zowel telefonie als internet bij hen af te nemen. Deze combinatiepakketten (ook wel ‘double play’ of ’tripe play’ genoemd) hebben veel voordelen: vaak bespaart u geld door meerdere producten bij één aanbieder te bestellen. Het kan ook zo zijn dat u een hogere internetsnelheid voor hetzelfde bedrag krijgt of onbeperkt naar vaste nummers binnen Europa mag bellen als u meerdere diensten afneemt. Sommige providers bieden naast vaste telefonie en internet ook mobiele telefonie en digitale televisie aan binnen één pakket (triple of quadruple play). Uw voordeel kan daardoor nog verder oplopen en het maakt de administratie bovendien een stuk eenvoudiger.
Natuurlijk zijn er ook nadelen verbonden aan dergelijke constructies. U kunt uw huidige telefoon- en internetabonnement misschien niet gelijktijdig opzeggen, waardoor u tijdelijk met dubbele lasten zit als u een combinatiepakket af wilt sluiten. Bovendien maken dit soort abonnementen de markt veel minder transparant: als u een totaalprijs betaalt, is het immers niet meer duidelijk wat de diensten afzonderlijk kosten. Wanneer er een storing optreedt bij uw aanbieder, liggen bovendien vaak direct alle diensten van dat bedrijf plat.
Misschien wel het belangrijkste nadeel van gecombineerde abonnementen is dat u erg afhankelijk wordt van één aanbieder. Als u niet tevreden bent over één of meer van de afgenomen diensten, is het lastiger om alleen voor die dienst over te stappen naar een andere provider. En als u een conflict heeft met uw provider, bijvoorbeeld over een administratieve fout, heeft dat invloed op uw gehele abonnement.
Waar kan ik zo’n combinatie pakket afsluiten?
België is een van de landen waar de quad-play pakketten al enige jaren zeer in trek zijn. Operators als Proximus, Scarlet, Telenet, Orange en Voo werken al enige jaren met alles-in-1 pakketten en steeds meer Vlaamse consumenten weten deze pakketten ook te vinden. Vaak wordt dus ook het mobiele abonnement (soms voor het hele gezin) afgesloten in een totaalpakket. Vaak is er een x aantal GB’s beschikbaar voor mobiele data. Dit kunnen gezinsleden dan onderling met elkaar verdelen.